En av de främsta misstagen en skapare av en dystopisk framtidsvision kan göra är att nämna vilket år katastrofen inträffar. Oavsett om det är 1984, 1997, 2000, 2017, 2019 eller 2020 så kommer tiden ikapp. Ett bra knep om man faktiskt ska syssla med bäst före datum på sin historia är ju att ta tag rejält i överkant. Games Workshop placerade sitt framtidsrymdepos drygt 38000 år fram i tiden till exempel.
Men dateringen ger ändå något härligt, nämligen att seriepoddare med dålig fantasi har något att mata sitt jullucksmonster med. Så här kommer några framtidsserier med tidsbegränsning i titeln!
Iron Man 2020 skapades 1984 (och ändå envisades de med titeln) av Tom DeFalco och Herb Trimpe. Det handlar om Tony Starks kusinbarn Arno Stark som jobbar som hyrsvärd i sitt egna kraftpansar. Jag har ärligt talat inte läst något av serien. Men jag gillar att han har gigantiska kugghjul som axelvaddar, härligt 80-tals-opraktiskt men väldigt metal. Passande publicerar Marvel under 2020 än ny variant av Iron Man 2020, till allas lättnad är kugghjulen kvar.
I Marvelvärlden finns förstås också Spider-Man 2099, den kanske mest kända årtalstiteln. Den framtida nätsvingaren Miguel O’Hara introducerades 1992 av Peter David och Rick Leonardi. Genmodifikation och DNA var precis på väg in i det allmänna medvetandet och därför var det förstås det som låg bakom spindelkrafterna. Till skillnad från sina föregångare har han bland annat möjlighet att paralysera sina fiender och skjuter organiskt nät istället för genom mekaniska webbkastare. Förutom en rätt snitsig dräkt har inte framtids-spidde vunnit mitt intresse i någon större utsträckning.
Det jag förmodligen läst mest av är Lone Wolf and Cub 2100, en cyborgfylld nytolkning av Kazuo Oike och Goseki Kojimas skapelse, som dök upp 2002 då Mike Kennedy och Francisco Ruiz Velasco placerade ensamvargen och dotter(!) i en postapokalyptisk värld. Förutom att den hela tiden påminner mig om att jag skulle kunna läsa den överlägset bättre originalserien är den faktiskt rätt njutbar. Dessutom kom ”bara” elva nummer, så den är rätt snabbplöjd.
Även DC har framtidsserier med årtal i titeln. Camelot 3000 dök upp 1982. Brian Bolland och Mike W. Barr bjöd på Arthur-myten i framtidsmiljö. När England verkligen behöver honom kliver Arthur med vänner upp ur sina respektive gravar för att stoppa ondskan i form av utomjordingar, självklart påhejade av Morgana Le Fay. En av höjdpunkterna involverar Excalibur och atomklyvning, mer än så säger jag inte. Tolv nummer av lite mer vuxna serier än som var kutym för DC på tidigt 80-tal.
//Anton