Högens julkalender 2018 lucka 2

DitkoVi förlorade tidigare i år en av de bästa som någonsin satt penna till papper när Stephen John Ditko gick ur tiden 29 juni. Känns därför bitterljuvt att våra lyssnare har kunnat delta i högtidlighållandet av hans liv och verk sedan förra årets julavsnitt som sparkade igång ett sporadiskt årslångt firande av hjältens 90 årsdag som inföll 2 november 2017.

Ditkos första omslag

Ditkos första omslag publicerat i februari 1954.

I dessa dagar är Ditko mest ihågkommen för att ha skapat Spider-Man och Doctor Strange åt Marvel (med omdebatterade nivåer av input från Stan Lee), men under en karriär som sträckte sig från tidigt 50-tal fram till nu gjorde han givetvis så mycket mer. Från bidrag till skräck- och science fictionantologier över hyllade sejourer i superhjältegenren till de senaste årtiondenas mycket personliga och ofta filosofibaserade serier är det sammantaget en monumental katalog av verk. Med bilder som effektivt frammanar karaktärers förhöjda känslotillstånd och tar läsaren med till andra dimensioner gör en Ditkoserie alltid starka avtryck, även när manus lämnar en del övrigt att önska. Det finns alltid något tankeväckande i hans finess gällande spensliga karaktärer och geometriska figurer.

Ditko Doctor Strange

En av de rutor från Doctor Strange som fick delar av läsekretsen övertygad om att Ditko tog hallucinogener.

Genom valet att hålla sig borta från offentligheten sedan slutet av 60-talet och låta teckningarna tala för sig själva har Ditko uppnått såväl en mytisk status som serievärldens svar på J. D. Salinger (The Catcher in the Rye med mera) men också fått sin beskärda del av kritik. Mycket av den har byggt på att Ditko satt en ära i att aldrig kompromissa och ofta låta sina figurer bli språkrör för Ayn Randsk objektivism. Den delen av hans skapande kom till sitt mest underhållande uttryck i figuren Mr. A som härnedan besjungs av ingen mindre än Alan Moore:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=hD7EKZ32ODQ&w=560&h=315]

Ditko Mr. A

För den som vill ta sig an denne gigants verk är det numer bara plånbok och hyllutrymme som sätter gränser. Det mesta finns i tryck. Tidiga serier har Fantagraphics gjort tillgängliga i vackert inbundna volymerna The Steve Ditko Archives. För den som vill lägga vantarna på klassiska superhjälteserier rekommenderas Marvel Visionaries: Steve Ditko, DC Archive Editions: The Action Heroes, The Steve Ditko Omnibus eller The Creeper by Steve Ditko. Vill man ta del av Ditkos mest personliga verk får man söka sig till small press-utgåvorna han publicerade med Robin Snyder (tidigare redaktör för Charlton, Archie och Renegade Comics). Det är en rik källa att ösa ur för den som vill ge sig hän åt ett av 1900-talets mest intressanta konstnärskap. En bra introduktion är den fina dokumentär Jonathan Ross producerade 2007 (som Moorelåten ovan är hämtad ur):

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=3gwDnhMO8is&w=560&h=315]

 

Vila i frid Ditko!

Ditko The Creeper

The Creeper visar att den skrattar bäst som skrattar sist!

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *