Ett dryck värdig en vampyrjägare!
Under en tid var Hög av cocktails ett uppskattad inslag i våra videoavsnitt (som ni hittar här) men har på senare tid fört en tynande tillvaro. För er som blir oroliga kan jag bedyra att undertecknad inte gått och blivit Godtemplare, utan det är helt enkelt så att vi ännu inte riktigt fått den nya strukturen för våra filmade inslag att sätta sig. Men Hac kommer tillbaka var så säker!
Nu när det lackar mot jul och man i olika grad tvingas röra sig ute i folkbemängda miljöer samt hunsas av elementen kan det kännas nödvändigt att blanda sig något gott och starkt vid hemkomsten. Jag förordar då ett recept från den amerikanske dryckespionjären Jerry Thomas, Baltimore Egg Nog. Under Thomas levnad (1800-talet) var äggdrinkar långt vanligare än de är idag, så den version av receptet jag använder mig av är en lätt modifierad version från den fantastiska boken Imbibe! av David Wondrich (köpes här). Drinken har dessutom den fördelen att man lätt associerar till Mike Mignola, Christopher Golden, Ben Stenbeck och Peter Bergtings vampyrjägare Lord Henry Baltimore som sedan starten i den kraftigt illustrerade romanen Baltimore or the Steadfast Little Tin Soldier and the Vampire (2007) kommit att bli en av de mest fascinerande skräckserierna på marknaden. Läste Ben Stenbecks avslutande äventyr i två delar, ”The Wolf and the Apostle”, häromdagen och det finns bara ett ord för att beskriva den: skoningslös! Drinken nedan kan även den vara rätt hårdhänt och kan med fördel delas på två om man vill minska sjögången.
Baltimore Egg Nog
1 ägg
1 tsk vitt socker
3 cl Jamaicansk rom (Appleton Estate förslagsvis)
3 cl cognac (Grönstedts Vs Monopole)
3 cl Madeira (då den ska blandas behöver man inte slå till på den dyraste)
9 cl ekologisk mjölk
Kör alltsammans med en handfull is i din köksmixer tills du har en jämn dryck, eller skaka och sila om mixer ej finns att tillgå. Riv över lite muskotnöt. Avnjutes under eget ansvar! //Anders.